ÐÒÔË´óתÅÌ

Workshop C: Helseberedskap i fredstid, krise og krig

Korona-pandemien viste oss at vi var dårlig forberedt til å håndtere en helsekrise, og samhandlingen mellom utdanningsinstitusjonene og helsetjenesten avdekket manglende beredskap. Tilsvarende beredskap må vi sørge for å ha på plass i forhold til sikkerhetskrise og krig. Universitetene har kompetanse, personell, infrastruktur og kapasitet som bør være en integrert del av totalberedskapen. En styrket helseberedskap må inkludere et tettere samarbeid mellom myndigheter, frivillig sektor, primær- og spesialisthelsetjenestene, universiteter og Forsvaret. På denne workshopen inviteres du med til å blant annet drøfte og utforske følgende problemstillinger:    

  • Hva er de mest kritiske manglene vi som samfunn i nord har innen helseberedskap? Hvilke behov er de største?   
  • Hvordan kan vi i fellesskap sikre en mest mulig effektiv ressursutnyttelse – og sikre at vi er best mulig forberedt på krisesituasjoner?   
  • Hvilke behov er det for kompetanse og forskning for å styrke helseberedskapen i landsdelen? 

Introduksjon: dekan Gunbjørg Svineng, Det helsevitenskapelige fakultet, ÐÒÔË´óתÅÌ 

Innlegg:  

  • Orlogskaptein Stian Skramstad, generell- og gastroenterologisk kirurg, Forsvarets sanitet: “Worst case scenario: hva forbereder vi oss på?” 
  • Instituttleder Carsten Gade Rolland, Idrettshøgskolen, ÐÒÔË´óתÅÌ: «Utdanning innen menneskelig yteevne – en nøkkel til beredskap i nord» 
  • Seniorrådgiver Kurt Henrik Dalmo og instituttleder Monica Martinussen, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord), ÐÒÔË´óתÅÌ: «Helseberedskap hos barn og unge i et historisk perspektiv»   
  • Professor Magritt Brustad, leder for prosjektet Resilient North: «Verdien av befolkningsundersøkelser i beredskapsarbeid» 

Workshopansvarlige: professor Magritt Brustad og dekan Gunbjørg Svineng, ÐÒÔË´óתÅÌ Norges arktiske universitet